Mail ons

Overzicht

4 tips om te leren in en van andere contexten

Blogpost 25 May 2022

Ik snuffel graag in andere contexten om over ons eigen vak te leren. Border Sessions (BS), het festival voor de Haagse start-up scene en de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven, zijn mijn favorieten. Bruisende contexten die helpen om ideeën op te doen, en met andere ogen naar mijn eigen werk en vak te kijken. Er valt veel te leren van de verschillen én de overeenkomsten, maar je moet er wel wat voor doen. Hierbij 4 tips op basis van mijn ervaringen die ik in de loop van de tijd opdeed.

Sta open voor het onverwachte

De eerste keer dat ik op de Dutch Design Week (DDW) was, moest ik terugdenken aan mijn destijds 14-jarige dochter die op de etage damesmode van een enorm warenhuis in Berlijn op zoek naar een jasje. Ze stormde op het eerste rek af om het aanbod te bekijken. Het ontbrak haar nog aan een zoekstrategie, dus koos ze die van de grasmaaier: rek na rek afzoeken. Hulp wilde ze niet, maar uiteindelijk kwam ze bij de hoek met mode voor meiden van haar leeftijd.

De DDW is vele malen groter dan een warenhuis. En ook al heb je een plattegrond, of een programmaoverzicht met korte beschrijvingen: accepteer dat je soms mis zit. De titels zijn soms duidelijk, maar vaak ook niet. De beschrijvingen, kort of lang, roepen soms meer vragen op dan antwoorden. Ik kwam regelmatig op de verkeerde plekken terecht, sessies gingen soms over iets heel anders dan ik dacht op basis van de beschrijving. Maar dat is niet altijd een miskleun. Ik heb geweldige herinneringen aan een workshop waarin we hormonen gingen destilleren uit onze eigen urine. Dat was niet waar ik voor kwam, maar het proces en de informatie eromheen over het belang van dit soort DIY-chemie in sommige contexten maakten indruk op me.

Kies je thema

Af en toe verdwalen is geweldig, want soms kom je op de meest fascinerende plekken, maar ik probeer ook elk bezoek een thema centraal te zetten: waar ben ik in geïnteresseerd? Dat voorkomt (deels) verdwalen, maar maakt ook dat ik kan vergelijken, tussen onderdelen van exposities of qua inhoud van sommige bijeenkomsten, want overal kiezen ze een net ander perspectief, werken ze op basis van net andere paradigma’s. Op die manier lukt het mij beter om verbanden te zien, tussen verschillende delen en bijdrages.  Een thema is eigenlijk een soort onderzoeksvraag die ik dan mee laat lopen.

Ga op in het verhaal van de ander

Om een thema waardevol te laten zijn is het van belang om steeds actief de vertaling naar het eigen werk te maken. Niets wat je op de DDW aantreft is 1-op-1 toepasbaar. Ooit was ik op excursie met bestuurders en merkte ik dat dat voor veel van de deelnemers een heel lastige stap was. Zij zagen alleen wat in die situatie afweek van hun context, en daardoor gingen er vele waardevolle opmerkingen van de gesprekspartners aan ze voorbij; want ‘niet relevant’, omdat het bij hen thuis anders was dan hier. Dat is jammer.

Pas door te reflecteren op de verschillen én de overeenkomsten ontstaan waardevolle inzichten. Ik doe dat vaak door eerst helemaal op te gaan in het verhaal, in dat wat ik zie, hoor, ervaar en me nog niet bezig te houden met de vragen als ‘Hoe zit dit bij ons werk?’, ‘Wat heb ik hieraan?’en ‘Wat kan ik hiermee?’

Het vertalen verloopt dus in twee stappen. Daarom is het voor mij belangrijk om gedurende de dag aantekeningen te maken, dingen vast te leggen. ’s Avonds maak ik dan vaak eerst een verslagje over wat ik zag, hoorde en ervaarde om van daaruit te kijken naar wat ik daaruit meeneem voor mijn vak, mijn opdracht.

Koester trage vragen

Bij dat vertalen probeer ik ook nog onderscheid te maken tussen de wat kortere termijn, praktische operationele inzichten en de trage vragen. Trage vragen zijn om op te kauwen. Het zijn de inzichten die me bewust maken van iets in ons vak, de context of mezelf waar ik daarvoor geen oog voor had. De context van de DDW of BS maakt dat ik meer zie in mijn eigen wereld, zonder daar direct een oplossing of antwoord op te hebben.

In de excursie naar de DDW gaan we dan ook goed voorbereid op pad. Zodat je veel leert over jouw onderzoekvraag én je de luxe van het verdwalen kunt veroorloven. En omdat we samen gaan en samen betekenis geven aan wat we zien, leren we met elkaar meer. 

Benieuwd naar wat jij kunt leren op de DDW?
Lees ook mijn vorige blog met ervaringen op de DDW.

Ga je mee? Dit najaar nemen we adviseurs en veranderaars mee op expeditie!
Ontdek onze nieuwe Expeditie Dutch Design Week

Ik snuffel graag in andere contexten om over ons eigen vak te leren. Border Sessions (BS), het festival voor de Haagse start-up scene en de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven, zijn mijn favorieten. Bruisende contexten die helpen om ideeën op te doen, en met andere ogen naar mijn eigen werk en vak te kijken. Er valt veel te leren van de verschillen én de overeenkomsten, maar je moet er wel wat voor doen. Hierbij 4 tips op basis van mijn ervaringen die ik in de loop van de tijd opdeed.

Sta open voor het onverwachte

De eerste keer dat ik op de Dutch Design Week (DDW) was, moest ik terugdenken aan mijn destijds 14-jarige dochter die op de etage damesmode van een enorm warenhuis in Berlijn op zoek naar een jasje. Ze stormde op het eerste rek af om het aanbod te bekijken. Het ontbrak haar nog aan een zoekstrategie, dus koos ze die van de grasmaaier: rek na rek afzoeken. Hulp wilde ze niet, maar uiteindelijk kwam ze bij de hoek met mode voor meiden van haar leeftijd.

De DDW is vele malen groter dan een warenhuis. En ook al heb je een plattegrond, of een programmaoverzicht met korte beschrijvingen: accepteer dat je soms mis zit. De titels zijn soms duidelijk, maar vaak ook niet. De beschrijvingen, kort of lang, roepen soms meer vragen op dan antwoorden. Ik kwam regelmatig op de verkeerde plekken terecht, sessies gingen soms over iets heel anders dan ik dacht op basis van de beschrijving. Maar dat is niet altijd een miskleun. Ik heb geweldige herinneringen aan een workshop waarin we hormonen gingen destilleren uit onze eigen urine. Dat was niet waar ik voor kwam, maar het proces en de informatie eromheen over het belang van dit soort DIY-chemie in sommige contexten maakten indruk op me.

Kies je thema

Af en toe verdwalen is geweldig, want soms kom je op de meest fascinerende plekken, maar ik probeer ook elk bezoek een thema centraal te zetten: waar ben ik in geïnteresseerd? Dat voorkomt (deels) verdwalen, maar maakt ook dat ik kan vergelijken, tussen onderdelen van exposities of qua inhoud van sommige bijeenkomsten, want overal kiezen ze een net ander perspectief, werken ze op basis van net andere paradigma’s. Op die manier lukt het mij beter om verbanden te zien, tussen verschillende delen en bijdrages.  Een thema is eigenlijk een soort onderzoeksvraag die ik dan mee laat lopen.

Ga op in het verhaal van de ander

Om een thema waardevol te laten zijn is het van belang om steeds actief de vertaling naar het eigen werk te maken. Niets wat je op de DDW aantreft is 1-op-1 toepasbaar. Ooit was ik op excursie met bestuurders en merkte ik dat dat voor veel van de deelnemers een heel lastige stap was. Zij zagen alleen wat in die situatie afweek van hun context, en daardoor gingen er vele waardevolle opmerkingen van de gesprekspartners aan ze voorbij; want ‘niet relevant’, omdat het bij hen thuis anders was dan hier. Dat is jammer.

Pas door te reflecteren op de verschillen én de overeenkomsten ontstaan waardevolle inzichten. Ik doe dat vaak door eerst helemaal op te gaan in het verhaal, in dat wat ik zie, hoor, ervaar en me nog niet bezig te houden met de vragen als ‘Hoe zit dit bij ons werk?’, ‘Wat heb ik hieraan?’en ‘Wat kan ik hiermee?’

Het vertalen verloopt dus in twee stappen. Daarom is het voor mij belangrijk om gedurende de dag aantekeningen te maken, dingen vast te leggen. ’s Avonds maak ik dan vaak eerst een verslagje over wat ik zag, hoorde en ervaarde om van daaruit te kijken naar wat ik daaruit meeneem voor mijn vak, mijn opdracht.

Koester trage vragen

Bij dat vertalen probeer ik ook nog onderscheid te maken tussen de wat kortere termijn, praktische operationele inzichten en de trage vragen. Trage vragen zijn om op te kauwen. Het zijn de inzichten die me bewust maken van iets in ons vak, de context of mezelf waar ik daarvoor geen oog voor had. De context van de DDW of BS maakt dat ik meer zie in mijn eigen wereld, zonder daar direct een oplossing of antwoord op te hebben.

In de excursie naar de DDW gaan we dan ook goed voorbereid op pad. Zodat je veel leert over jouw onderzoekvraag én je de luxe van het verdwalen kunt veroorloven. En omdat we samen gaan en samen betekenis geven aan wat we zien, leren we met elkaar meer. 

Benieuwd naar wat jij kunt leren op de DDW?
Lees ook mijn vorige blog met ervaringen op de DDW.

Ga je mee? Dit najaar nemen we adviseurs en veranderaars mee op expeditie!
Ontdek onze nieuwe Expeditie Dutch Design Week