Mail ons

Overzicht

DCO geaccrediteerd door Ooa - reden voor een feestje

Downloads 11 Oct 2012

Door: Brechtje Kessener
Ah, eindelijk een mailtje van Carolien. Ik maak het meteen open:

Brechtje,

Gisteravond hebben we bestuursvergadering Ooa gehad en daarin is ook de accreditatie van de DCO van Sioo behandeld. Gefeliciteerd, het bestuur heeft het advies van de Commissie Opleidingen overgenomen. Dat houdt in dat de ATP erkenning voor de DCO verleend wordt…”

 

Ik hoopte en verwachtte het eigenlijk wel, maar het is toch prettig om het ook nog even formeel bevestigd te zien. ‘Mijn’ masterprogramma Designing Complex Organizations is nu ook geaccrediteerd door de Ooa. Dat is toch ook een kroon op mijn werk en het werk van het groeiende DCO netwerk. Lees meer

Ik moet ook even terugdenken aan het lange traject dat aan deze accreditatie vooraf is gegaan. Ik had het programma al eerder willen opvoeren, maar het moest minimaal twee keer gedraaid hebben voordat ik de erkenningsaanvraag mocht doen. Door drukte werd het toen nog iets later. Het schrijven van de benodigde stukken was me meegevallen. Ik kon veel vragen beantwoorden vanuit het DCO kwaliteitssysteem en de stukken voor de SRAO accreditatie. Het relateren aan de criteria van de ICMCI/Boks was natuurlijk nieuw, maar het was ook leuk.

Dit programma is, net als de andere Sioo programma’s, opgebouwd uit verschillende, met elkaar verweven leerlijnen. Dat maakt de programma’s krachtig, maar maakt het ook lastiger om specifieke onderwerpen aan specifieke programmaonderdelen te koppelen. Het is eerder een soort hologram; alles zit wel een beetje overal in. Het is vooral de kunst om aan te tonen hoe het er dan in zit. Dat dat gelukt was bleek al tijdens de eerste opmerking van Nico tijdens het accreditatiegesprek. Dat was in een zaaltje bij Sioo op een hele mooie dag vlak voor de zomer. Naast Nico zat Carolien en samen vormden ze de afvaardiging van de commissie opleidingen van de Ooa. Vanuit het DCO team had ik Beata, Aris en Harrie uitgenodigd. Ik weet Nico’s exacte zin niet meer, maar het was meteen een mooi compliment, iets van ‘het is een prachtig programma’. Nico en Carolien hadden de ingestuurde stukken goed bestudeerd. Ook hadden ze een aantal afstudeerwerken van deelnemers bekeken, zowel van mensen die goed geslaagd waren, mensen die met de hakken over de sloot waren gegaan en mensen die het helaas niet hebben gehaald. Er volgde een geanimeerd gesprek waarin Carolien en Nico nog een aantal dingen toegelicht wilden krijgen. Ik genoot ook van ‘mijn team’ dat duidelijk gepassioneerd over nut, noodzaak en invulling van het programma kon vertellen. Carolien en Nico sloten af met de opmerking dat DCO, met haar sterke focus op de organisatiekundige kanten van het vak, een mooie aanwinst is binnen het Sioo palet en binnen het vakgebied. Ze gingen een welgemeend positief advies uitbrengen. Die pluim konden we mooi opsteken!

Ook Nico en Carolien verwachtten dat hun advies overgenomen zou worden – maar zeker weten doe je het natuurlijk niet. Dus… ik keek al uit naar Caroliens mailtje. Ik stuur meteen een berichtje uit naar alle DCO alumni en huidige deelnemers. Reden voor een feestje!!!