Mail ons

Overzicht

De controllers rukken op!?

Blogpost 3 Jan 2011

Met een druk op het rode telefoontje beëindig ik het gesprek met de vijfde controller die ik deze weken spreek. Dit was een oud collega van Jan, een controller in de tweede leergang van het Designing Complex Organizations (DCO) programma.

Hij vindt het programma zeer waardevol, net als Edwin, een controller in het DCO 1 programma. Beiden geven aan dat het controllersvak hen veel zicht geeft op de financiële stromen en daarmee ook over de gehele organisatie. Maar dit overzicht is niet gelijk aan inzicht in wat en hoe het ook beter zou kunnen. Het aspect financiën is belangrijk maar niet alles bepalend, dat snappen zij ook wel. Hun project ging/gaat dan ook over de koppeling van de financiële control met een strategische control op de (niet-financiële) doelen van respectievelijk hun jeugdgevangenis en gemeente.

Van financiële naar strategische control

Twee controllers in twee achtereenvolgende leergangen, terwijl ik in de tien jaar dat ik nu bij Sioo werk er nauwelijks een ben tegengekomen? En nog enthousiast ook! Dat wilde ik verder onderzoeken. Wellicht ligt hier een nieuwe doelgroep voor Sioo en of de DCO? Dus ik met hen in gesprek. En zij waren zo aardig me weer door te verwijzen naar oud-collega’s zodat ik mijn beeld verder kon verfijnen. Maar wat blijkt – jazeker, er zijn verschillende controllersbladen… maar nee, geen van ‘mijn’ controllers leest ze. En oh ja, er is ook een controllersinstituut, waar onder andere een opleidingsoverzicht geboden wordt…

Maar nee, geen van ‘mijn’ controllers heeft hier ook gezocht. En nee, ze zijn ook geen lid van een controllersvereniging o.i.d. Ze zien wel andere controllers, binnen het eigen concern bijvoorbeeld, dat dan weer wel. Tsja… wat brengt dit me nu? Ik weet het nog even niet…

Lees ook de eerdere blogs van Bregje over dit onderwerp:

Managers – not MBAs – maar wel Sioo’s!
Harde MBA en zachte Sioo?

De DCO is inmiddels vernieuwd tot Organiseren en Ontwerpen van Organisaties, een Build Your Own Academy-track die je naar jouw behoeften kunt inrichten.

ONTDEK DE OOO!

Met een druk op het rode telefoontje beëindig ik het gesprek met de vijfde controller die ik deze weken spreek. Dit was een oud collega van Jan, een controller in de tweede leergang van het Designing Complex Organizations (DCO) programma.

Hij vindt het programma zeer waardevol, net als Edwin, een controller in het DCO 1 programma. Beiden geven aan dat het controllersvak hen veel zicht geeft op de financiële stromen en daarmee ook over de gehele organisatie. Maar dit overzicht is niet gelijk aan inzicht in wat en hoe het ook beter zou kunnen. Het aspect financiën is belangrijk maar niet alles bepalend, dat snappen zij ook wel. Hun project ging/gaat dan ook over de koppeling van de financiële control met een strategische control op de (niet-financiële) doelen van respectievelijk hun jeugdgevangenis en gemeente.

Van financiële naar strategische control

Twee controllers in twee achtereenvolgende leergangen, terwijl ik in de tien jaar dat ik nu bij Sioo werk er nauwelijks een ben tegengekomen? En nog enthousiast ook! Dat wilde ik verder onderzoeken. Wellicht ligt hier een nieuwe doelgroep voor Sioo en of de DCO? Dus ik met hen in gesprek. En zij waren zo aardig me weer door te verwijzen naar oud-collega’s zodat ik mijn beeld verder kon verfijnen. Maar wat blijkt – jazeker, er zijn verschillende controllersbladen… maar nee, geen van ‘mijn’ controllers leest ze. En oh ja, er is ook een controllersinstituut, waar onder andere een opleidingsoverzicht geboden wordt…

Maar nee, geen van ‘mijn’ controllers heeft hier ook gezocht. En nee, ze zijn ook geen lid van een controllersvereniging o.i.d. Ze zien wel andere controllers, binnen het eigen concern bijvoorbeeld, dat dan weer wel. Tsja… wat brengt dit me nu? Ik weet het nog even niet…

Lees ook de eerdere blogs van Bregje over dit onderwerp:

Managers – not MBAs – maar wel Sioo’s!
Harde MBA en zachte Sioo?

De DCO is inmiddels vernieuwd tot Organiseren en Ontwerpen van Organisaties, een Build Your Own Academy-track die je naar jouw behoeften kunt inrichten.

ONTDEK DE OOO!