Mail ons

Overzicht

"De enige organisatie die gelegitimeerd mag roven en moorden"

Blogpost 11 Mar 2013

“De overheid is de enige organisatie die gelegitimeerd mag roven en moorden”. Het schijnt een quote van Paul Frissen te zijn en hij werd aangehaald door een manager binnen de rijksoverheid. Hij noemde de quote toen we tijdens de startdag van Public Executive Career Management zaten te puzzelen op de verschillen tussen de overheid en de markt. Wat zijn de  systeemkenmerken van de overheid? Wat betekent dit voor je werk als leidinggevende?

Wat me opvalt is dat iedereen het een leuke uitspraak vindt maar zich er tegelijkertijd ook van distantieert. Toch is het interessant om de implicaties van de quote te onderzoeken en te doordenken. Wat betekent het precies? Wat betekent het op de grens buiten-binnen bijvoorbeeld?

Alleen al door deze uitspraak tot je te laten doordringen was veel leed te voorkomen geweest. Wat te denken van de dwaling dat de overheid klanten zou hebben? En dat burgers klanten zijn? Organisaties die roven en moorden hebben geen klanten. Ik zou echter ook niet willen beweren dat organisaties die roven en moorden slachtoffers hebben. Zéker niet als ik aan de Nederlandse overheid denk.

Psychologisch contract

Hier komt voor mij de hele eigenaardigheid van het samenspel tussen besturen en regeren voor de dag. Op een bepaalde manier heb ik een psychologisch contract met de overheid. De belastingdienst mag mij beroven, want door mijn stemrecht kan ik politiek gezien de kaders van het roven laten hercontracteren. Dat samenspel met zeer wisselende invloeden is typisch zo’n kenmerk dat werken bij de overheid speciaal maakt. Tegelijk kan je misschien ook wel zeggen dat de overheid de enige organisatie in Nederland is die echt aandeelhouders heeft. Zo zie ik het in elk geval wel en daarmee ben ik dus medeverantwoordelijk voor roven en moorden.

Marguerithe maakte zich al eerder druk over hoe burgers willekeurig als klant worden bestempeld. Lees verder!

“De overheid is de enige organisatie die gelegitimeerd mag roven en moorden”. Het schijnt een quote van Paul Frissen te zijn en hij werd aangehaald door een manager binnen de rijksoverheid. Hij noemde de quote toen we tijdens de startdag van Public Executive Career Management zaten te puzzelen op de verschillen tussen de overheid en de markt. Wat zijn de  systeemkenmerken van de overheid? Wat betekent dit voor je werk als leidinggevende?

Wat me opvalt is dat iedereen het een leuke uitspraak vindt maar zich er tegelijkertijd ook van distantieert. Toch is het interessant om de implicaties van de quote te onderzoeken en te doordenken. Wat betekent het precies? Wat betekent het op de grens buiten-binnen bijvoorbeeld?

Alleen al door deze uitspraak tot je te laten doordringen was veel leed te voorkomen geweest. Wat te denken van de dwaling dat de overheid klanten zou hebben? En dat burgers klanten zijn? Organisaties die roven en moorden hebben geen klanten. Ik zou echter ook niet willen beweren dat organisaties die roven en moorden slachtoffers hebben. Zéker niet als ik aan de Nederlandse overheid denk.

Psychologisch contract

Hier komt voor mij de hele eigenaardigheid van het samenspel tussen besturen en regeren voor de dag. Op een bepaalde manier heb ik een psychologisch contract met de overheid. De belastingdienst mag mij beroven, want door mijn stemrecht kan ik politiek gezien de kaders van het roven laten hercontracteren. Dat samenspel met zeer wisselende invloeden is typisch zo’n kenmerk dat werken bij de overheid speciaal maakt. Tegelijk kan je misschien ook wel zeggen dat de overheid de enige organisatie in Nederland is die echt aandeelhouders heeft. Zo zie ik het in elk geval wel en daarmee ben ik dus medeverantwoordelijk voor roven en moorden.

Marguerithe maakte zich al eerder druk over hoe burgers willekeurig als klant worden bestempeld. Lees verder!