Mail ons

Overzicht

Een goed herontwerp is een belangrijke stap voor verandering

Downloads 29 Nov 2012

Gastblog door: Thecla van Hoogstraten (directeur Welzijn & Onderwijs bij het ROC Eindhoven)

“Deze week werd ik gebeld door Marije Kapinga. Op verzoek van programmamanager Brechtje Kessener neemt zij contact op met oud-deelnemers van Designing Complex Organizations om over hun ervaringen met het mastertraject te horen. Ik begreep dat dat, onder meer, te maken heeft met de ontwikkeling van een nieuwe brochure voor DCO.
Ik ging graag met haar in gesprek, want het was leuk om het weer eens over DCO te hebben. De tweede groep, waaraan ik mee deed, rondde al weer een jaar geleden af. Ik vertelde Marije, dat binnen het ROC Eindhoven, waar ik werk, verschillende veranderingstrajecten liepen. Een hiervan was een herontwerp om te komen tot Resultaat Verantwoordelijke Teams. Met dat project ben ik aan de slag gegaan in DCO. Ik werkte daarvoor een detailontwerp uit en keek naar de inrichting van teams, de verschillende nieuwe rollen en de verbindingen met de omgeving. Zo’n detailontwerp maken is a hell of a job, maar het gaf mij richting en handvatten. Doordat ik de kern van het herontwerp helder voor ogen had, kon ik daarvanuit handelen. Die helderheid ontstond tijdens het mastertraject. Lees meer

Het succes van een herontwerp stopt natuurlijk niet bij het proces van inrichten. In de praktijk van alle dag gaat het uiteindelijk niet meer om het ontwerp, maar om de verandering; vaak het opgeven van macht en het aannemen van een nieuwe rol. Het gaat om het oppakken van de verandering, dus om change management, het vervolg van een goed organisatie-inrichtingsontwerp.
Door DCO ben ik een voorstander geworden van een goed detailontwerp. Een hoofdlijnenontwerp gaat altijd over het totaal, maar in de praktijk zijn er niet veel mensen die in de positie zitten om organisaties op hoofdlijnen te veranderen. Meestal zijn ze verantwoordelijk voor een deel van de organisatie. Het detailontwerp heeft mij veel scherpte en inzicht gegeven. Het is wel zo dat een ontwerp geen heilige weg is; ik moet steeds opnieuw keuzes maken en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Ik heb geleerd dat ik, als ik een keuze maak, hierin consequent en redenerend moet zijn.

Waarom ik koos voor DCO? Omdat daar de inrichting van een organisatie centraal staat. Dat gaf mij een nieuwe kijk op organisatietheorieën en heeft mij ook in de praktijk geholpen. Ik kom vanuit de onderwijskunde en het verandermanagement. DCO heeft me geleerd de verandering vanuit het ontwerp af te werken en uit te voeren. Ik leerde handen en voeten te geven aan het ontwerp en steeds dieper te gaan om de verandering in de praktijk toe te passen. De veranderkundige traditie blijft belangrijk, maar een goed herontwerp van een organisatie is een belangrijke stap voor de verandering. Dit is waar het mastertraject over gaat; het herontwerpen van een organisatie.

Op dit moment wordt er ROC-breed een vervolg gegeven aan de herinrichting van Resultaat Verantwoordelijke Teams. Inmiddels kan ik met meer zekerheid kritisch kijken naar de inrichtingsvraagstukken die in de projectgroep besproken worden. Mijn kennis over herontwerp en organisatie-inrichting maakt dat ik sneller een leidende rol kan oppakken bij organisatie-ontwikkelingsvraagstukken. Dat is mooi en dat kon ik Marije Kapinga vertellen. Ik ben benieuwd naar de nieuwe informatie over DCO. Wellicht dat er een quote van mij in de brochure wordt opgenomen.”