Mail ons

Overzicht

Maakt een MOOC misselijk?

Blog 18 Jul 2013

Door: Marguerithe de Man

Ik zit achter mijn laptop met, naast me, op een bord stukjes chocola en cracker. Mijn opdracht is om elke drie minuten, om en om, een stukje te eten; negen maal en eindigend met chocola. In een formulier moet ik aangeven hoe ik het vind smaken. Vanochtend in de trein ontdekte ik dat ik was ingedeeld in de chocola-cracker groep en niet in de winegum-cracker groep, de chocola groep of de groep die alles door elkaar moet eten. Ik ben blij. Ik houd van chocola. De eerste paar hapjes waardeer ik de crackers en de chocola hetzelfde. Dan krijg ik er genoeg van en gaat mijn score omlaag. Ik word misselijk. Is dat atypisch? Het antwoord krijg ik pas over een week. Dan start namelijk week 2 van de MOOC (Massive Open Online Course) van de universiteit van Hong Kong over scheikunde in de keuken. Lees meer

Ik volg deze MOOC, omdat we bij Sioo een MOOC over Organiseren en Veranderen willen ontwikkelen. Door zelf deel te nemen zie ik waar collega-deelnemers mee worstelen en kan ik die problemen bij onze eigen MOOC  ondervangen. Gedoe zal er zijn. Dat krijg je als je met grote aantallen mensen op een platform werkt, hoe goed gestructureerd dan ook. De een kan de ‘assignments’ niet vinden, de ander wil weten hoe ze ‘ge-rate’ worden. Zelf had ik geen geluid bij de video, omdat, kwam ik later achter, het geluid in het filmpje op mute stond. Ach, je komt eruit. Het zijn oude problemen in een nieuw jasje. Ook als je alles op papier mee naar huis krijgt, ben je wel eens wat kwijt. Tijdens een opleiding komen mensen te laat door files of treinstoringen. In een MOOC vliegt je internet eruit tijdens een webinar. Jammer, maar geen ramp!

Afgelopen jaar ben ik begonnen aan het experimenten met het gebruik van social media in Sioo opleidingen, maar nu gaan we radicaal iets anders doen; we gaan helemaal online. Onze MOOC wordt een bijzonder online traject. Het is niet gericht op studie, maar juist de vragen van onze deelnemers komen centraal te staan. De dialoog en de interactie zetten we op de voorgrond. Die voorzien we van input om de zaken aan te scherpen. Het thema wordt, hoe kan het ook anders, Organiseren en Veranderen.

De MOOC is bestemd voor iedereen die nog niet eerder een opleiding bij Sioo volgde. Ben je enthousiast en wil je meer informatie? Kijk dan even hier: https://www.sioo.nl/MOOC

Ben je Sioo alumnus en wil je graag een bijdrage leveren aan de MOOC in de rol van facilitator? Stuur dan Naïma Aïrman een mailtje. Zij mailt jou vervolgens een pdf met meer informatie en een link waarop je je interesse kunt aangeven.