Mail ons

Overzicht

Ook jouw organisatie kan beter presteren!

Blogpost 23 Feb 2010

Het is mijn overtuiging dat vrijwel alle organisaties beter kunnen presteren. Voor de organisatie, en zeker ook voor de mensen die er werken, is een goede organisatie-inrichting van wezenlijk belang. Afgelopen weken staan zo in het teken van het ‘verkondigen’ van deze boodschap, dat ik me bijna een missionaris voel.

Half januari hebben de deelnemers van ‘mijn’ eerste leergang Designing Complex Organizations (DCO) een uitermate interessant symposium georganiseerd voor vakgenoten, opdrachtgevers en collega’s en directeuren. Via een simulatie werd zo’n 100 gasten helder dat de inrichting van de organisatie direct doorwerkt in klantbediening en resultaat. Verschillende workshops boden verdieping op onderwerpen als het business model van de organisatie, een vergelijking tussen profit en non-profit sector, de inzet van professionals, de relatie tussen arbeidsverdeling en groepsdynamiek en de inzet van ICT.

Organisatieontwerp

Voor het symposium hadden deelnemers een mooie bundel met achtergrondartikelen gemaakt. Het kost altijd veel tijd om de artikelen te schrijven maar het heeft wel zichtbaar en betekenisvol effect. Met dit symposium rondden we het plenaire gedeelte van de eerste leergang af. Op dit moment werken de deelnemers toe naar hun project-assessment, waarin ze verantwoording afleggen over het ontwerpproces en gecreëerde organisatieontwerp voor hun eigen organisatie. Dat klinkt alsof alleen deelnemers druk zijn – maar voor mij zit er ook nogal wat werk in het tegenlezen, redigeren, aanscherpen van de onderliggende logica en soms ook gewoon moed inpraten. Druk, maar ook altijd weer prachtig om te zien hoe in zo’n laatste fase nog weer veel puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Buiten de DCO 1 begint het ook volop te bewegen. Het gedachtegoed dat we binnen DCO verder ontwikkelen kan ik steeds helderder verwoorden. Na verschillende korte lezingen en workshops verzorgde ik vorige week het eerste meerdaagse seminar voor toekomstige bestuurders van woningcorporaties. Deelnemers vonden het lastig maar ook verrijkend en gaven aan weer veel beter te begrijpen waarom het gaat zoals het gaat. Ik vond het best spannend en dus ook heerlijk om deze reacties terug te krijgen. Begrijpen is de eerste stap op weg naar betere organisaties. Binnenkort ga ik iets vergelijkbaars doen voor een interne professionaliseringsdag van adviesbureau– en dan met een klant erbij. Ik kijk er al helemaal naar uit.

Drukke professionals

Van de week ontving ik ook een mailtje van Vittorio Busato; mijn artikel waarin ik het belang van de organisatiekundige kant van ons vak benadruk, is door de Management en Consulting geaccepteerd en wordt geplaatst in het aprilnummer. Opnieuw een steuntje in de rug.

Dat het echt op alle fronten tegelijk aan het bewegen is zie ik ook al aan mijn agenda vandaag: Ik start met de uitnodiging voor een Masterclass ter kennismaking met DCO die ik met drie DCO-1 deelnemers op 24 maart ga neerzetten. Dan volgt er een gesprek met een potentiële deelnemer, die na een genoeglijke kennismaking besluit mee te gaan doen. Daarna wacht de fotograaf – die is toch in het pand en kan meteen een foto maken voor een advertorial. Vervolgens heb ik natuurlijk dit stukje geschreven…

We hebben het er nu nog altijd druk mee. Inmiddels is de leergang Designing Complex Organizations echter omgevormd naar Organiseren en Ontwerpen van Organisaties, een Build Your Own Academy track die je naar jouw behoeften kunt inrichten.

ONTDEK DE OOO!

Het is mijn overtuiging dat vrijwel alle organisaties beter kunnen presteren. Voor de organisatie, en zeker ook voor de mensen die er werken, is een goede organisatie-inrichting van wezenlijk belang. Afgelopen weken staan zo in het teken van het ‘verkondigen’ van deze boodschap, dat ik me bijna een missionaris voel.

Half januari hebben de deelnemers van ‘mijn’ eerste leergang Designing Complex Organizations (DCO) een uitermate interessant symposium georganiseerd voor vakgenoten, opdrachtgevers en collega’s en directeuren. Via een simulatie werd zo’n 100 gasten helder dat de inrichting van de organisatie direct doorwerkt in klantbediening en resultaat. Verschillende workshops boden verdieping op onderwerpen als het business model van de organisatie, een vergelijking tussen profit en non-profit sector, de inzet van professionals, de relatie tussen arbeidsverdeling en groepsdynamiek en de inzet van ICT.

Organisatieontwerp

Voor het symposium hadden deelnemers een mooie bundel met achtergrondartikelen gemaakt. Het kost altijd veel tijd om de artikelen te schrijven maar het heeft wel zichtbaar en betekenisvol effect. Met dit symposium rondden we het plenaire gedeelte van de eerste leergang af. Op dit moment werken de deelnemers toe naar hun project-assessment, waarin ze verantwoording afleggen over het ontwerpproces en gecreëerde organisatieontwerp voor hun eigen organisatie. Dat klinkt alsof alleen deelnemers druk zijn – maar voor mij zit er ook nogal wat werk in het tegenlezen, redigeren, aanscherpen van de onderliggende logica en soms ook gewoon moed inpraten. Druk, maar ook altijd weer prachtig om te zien hoe in zo’n laatste fase nog weer veel puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Buiten de DCO 1 begint het ook volop te bewegen. Het gedachtegoed dat we binnen DCO verder ontwikkelen kan ik steeds helderder verwoorden. Na verschillende korte lezingen en workshops verzorgde ik vorige week het eerste meerdaagse seminar voor toekomstige bestuurders van woningcorporaties. Deelnemers vonden het lastig maar ook verrijkend en gaven aan weer veel beter te begrijpen waarom het gaat zoals het gaat. Ik vond het best spannend en dus ook heerlijk om deze reacties terug te krijgen. Begrijpen is de eerste stap op weg naar betere organisaties. Binnenkort ga ik iets vergelijkbaars doen voor een interne professionaliseringsdag van adviesbureau– en dan met een klant erbij. Ik kijk er al helemaal naar uit.

Drukke professionals

Van de week ontving ik ook een mailtje van Vittorio Busato; mijn artikel waarin ik het belang van de organisatiekundige kant van ons vak benadruk, is door de Management en Consulting geaccepteerd en wordt geplaatst in het aprilnummer. Opnieuw een steuntje in de rug.

Dat het echt op alle fronten tegelijk aan het bewegen is zie ik ook al aan mijn agenda vandaag: Ik start met de uitnodiging voor een Masterclass ter kennismaking met DCO die ik met drie DCO-1 deelnemers op 24 maart ga neerzetten. Dan volgt er een gesprek met een potentiële deelnemer, die na een genoeglijke kennismaking besluit mee te gaan doen. Daarna wacht de fotograaf – die is toch in het pand en kan meteen een foto maken voor een advertorial. Vervolgens heb ik natuurlijk dit stukje geschreven…

We hebben het er nu nog altijd druk mee. Inmiddels is de leergang Designing Complex Organizations echter omgevormd naar Organiseren en Ontwerpen van Organisaties, een Build Your Own Academy track die je naar jouw behoeften kunt inrichten.

ONTDEK DE OOO!