Mail ons

Overzicht

Spijt betuigen, hoe doe je dat?

Downloads 15 Mar 2012

Door: Annet Weitering

Onlangs was er een dramatisch voorval bij de wedstrijd Feijenoord-RKC (18 februari 2012). Sterspeler John Guidetti maakte een cruciale fout. Nadat hij al geel had gehad en vervolgens Feijenoord op 1-0 bracht door een penalty te benutten, ging hij enorm uit zijn dak en trok zijn shirt uit. Dat leverde hem nog een keer geel op, en dus een rode kaart. Het weekend daarop mocht hij niet meespelen tegen PSV. Nu ben ik Ajaxsupporter, maar in de nabeschouwing van de wedstrijd zag ik de spijtbetuiging van John Guidetti. Wat ontzettend kwetsbaar en goed. Een 19-jarig talent dat op zó een manier laat zien hoe je spijt moet betuigen.  Lees meer

En dan op 20 februari het terugtreden van Job Cohen, die bij het bekend maken van zijn aftreden, de schuld bij zichzelf legt en vertelt dat het hij niet effectief genoeg is geweest.

Deze twee voorbeelden van spijtbetuiging (vooral de eerste) vond ik erg aansprekend. Van geheel andere orde zijn de spijtbetuigingen van politici en bankdirecteuren, die in parlementaire enquetes niet veel meer zeggen dan: Als we wisten wat we nu wisten dan hadden we het anders gedaan. Of nog erger, mensen die helemaal geen spijt betuigen zoals in het boekhoudschandaal bij Ahold in 2003. Cees van der Hoeven heeft nooit enige spijt heeft betuigd maar zijn handelen altijd betiteld als inschattingsfout.

In mijn ogen moeten professionals, of ze nu voetballer zijn, politicus, directeur of arts, spijt kunnen betuigen als zij fout gehandeld hebben en dan de consequenties aanvaarden. In de gedragscode van de Orde van organisatiekundigen en –adviseurs (Ooa) heb ik niets kunnen vinden over spijtbetuiging, behalve iets over geschreven en ongeschreven normen. Ik hoop dan maar dat het een ongeschreven norm is om spijt te betuigen of excuses aan te bieden als de situatie daarom vraagt.

Zou het zinvol zijn om aan dit fenomeen ook in de Sioo programma’s eens aandacht te besteden? Guidetti laat in ieder geval zien hoe je dit kunt doen. En nu maar weer scoren, maar niet tegen Ajax (Ajax won met 2-1 van Manchester United bij Manchester, voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse ploeg dat doet! Ook een keer goed nieuws over Ajax).