Mail ons

Ervaring Rijker

 • Reflecteer op je professionele leven vanuit het Sioo-gedachtegoed, gebaseerd op meervoudig en systemisch kijken
 • Ga op pad met zeer ervaren coaches in de begeleiding van processen van bezinning, onderzoek en ontwikkeling
 • Ontwikkel stuurmanschap op vitaliteit en veerkracht, neem beslissingen vanuit innerlijke wijsheid
 • Ontwikkel een zingevend en vervullend loopbaan- en levensperspectief voor de komende 10 tot 15 jaar
Ervaring Rijker
Aanmelden opleiding Download brochure

Wij helpen je graag verder

Peter Paul Kerpel
Programmamanager
kerpel@sioo.nl

Esther Brakkee
Programmacoördinator
brakkee@sioo.nl

 • Je hebt een rijke ervaring en je hebt al heel wat bereikt. Je kijkt vooruit naar de komende 10 tot 15 jaar. Een goed moment om tijd te nemen en de balans op te maken, om te reflecteren en vanuit die rijke ervaring de juiste keuzes te maken voor de komende periode. Ben je nieuwsgierig, voel je spanning? Welke droom wil je nog waarmaken? Waar zet je de komende jaren jouw energie en talenten voor in en op welke plek? Welke concrete stappen ga je zetten met jouw ambities voor de toekomst?

  Het programma ‘Ervaring rijker’ is opgebouwd rond vier wandeldagen, om de maand gaan we samen een dag naar buiten, Wandelen nodigt ons uit om te vertragen, in contact te komen met het ritme van de natuur en van het leven. Vertragen om terug te kijken, om de oogst van het leven in beeld te brengen, vertragen om onze blik en onze geest te verhelderen, om te luisteren naar onze innerlijke stem, de stem die vaak niet gehoord kan worden in ons volle en drukke leven. Elke wandeldag heeft een thema. We wandelen samen, maar ook in stilte, in duo’s of reflecteren als groep. We leren van elkaar en met elkaar – een individuele en collectieve beweging. De wandeldagen worden afgewisseld met online bijeenkomsten. Zo ontstaat een proces van zoeken en vinden, telkens een stapje verder en concreter.

   

 • Dit programma is speciaal ontwikkeld voor ervaren leiders en senior professionals van ongeveer 50 tot 60 jaar die, met ondersteuning van topcoaches en met elkaar, de balans op willen maken voor het verdere verloop van hun (professionele) leven. Mogelijk is er een directe aanleiding om juist op dit punt in het leven de balans op te maken. Denk aan ingrijpende gebeurtenissen zoals een ontslag of een stap terug moeten doen vanwege de gezondheid. Ook een traag sluimerende onrust die af en toe de kop opsteekt, kan een reden zijn om voor dit programma te kiezen. Of er was een moment van plots en diep inzicht, een besef van ‘ik ga het anders doen’. Ook dat is het moment om weloverwogen te kiezen en regie te nemen over de komende laatste periode in je werkzame leven.

  Deze wandeltocht en symbolische reis maak je met twee ervaren gidsen, Anne Lemaire en Tim Stevens, die al vele jaren senior professionals in verschillende landen en sectoren begeleiden. Zij beschikken over ruime ervaring met meerdaagse wandelretraites en begeleiding van processen van bezinning, onderzoek en ontwikkeling. Als duo vullen zij elkaar perfect aan qua expertise met ieder een eigen inbreng met de rijkdom van twee nabije maar verschillende culturele achtergronden. Beiden zijn zij ervaren in het werken vanuit het Sioo gedachtegoed, gebaseerd op meervoudig en systemisch kijken naar vraagstukken en uitdagingen.

 • Anne Lemaire
  Antwerp Management School
  drs. Tim Stevens
  Vivant Organisatieadvies en Coaching
  Overzicht docenten
 • "Ik ben een wandelaar. In de bergen, door de polders en de bossen. Als gids help ik mensen hun eigen pad te vinden in leven en werk. Zodat ze in hun werk uitdrukken wie ze zijn, wat werkelijk belangrijk is en waar ze hun energie en talenten voor willen inzetten. Een belangrijk moment voor mij als student chemie was het plotselinge inzicht dat ik niet mijn hele leven in een laboratorium wilde werken. Mijn werk daarna voor de rijksoverheid en als adviseur hebben mij gevormd en mijn talenten gescherpt. Een tweede belangrijk 'midlife' inzicht was dat ik jarenlang hard gewerkt heb om directeur te worden, maar het niet was. Dat ik net naast mijn talenten werkte. De keuze die daaruit voortkwam om voor mezelf te beginnen, is een van de beste keuzes in mijn leven gebleken. Van organisatieadviseur en (interim) manager ben ik gegroeid naar coach en teamcoach. Dat is het werk dat ik nu al tien jaar doe, en waar ik me als een vis in het water voel. Ik word blij als ik er aan denk, het is inherent vervullend om te doen. Terugkijkend zat het er altijd al in, terugkijkend zie ik het pad."
  "Het gebeurde zo’n 25 jaar geleden. In een glasheldere droom – of was het een visioen - zag ik mezelf wandelen met een groep van leiders, samen onderweg, onderzoekend én verbonden. Ik wilde echter geen reisbureau starten, noch gids worden, dus werd de droom even geparkeerd. Toen ik in 2015 genoodzaakt werd om een stilteretraite om te vormen naar een 3-daagse 'walking retreat', viel mijn kwartje: die droom, dat visioen, werd werkelijkheid! Het gebeurde en het werd ‘gegeven’. Mijn internationale loopbaan in training en leiderschapsontwikkeling is nog steeds een sterke basis voor dit soort trajecten. De spirituele zoektocht bracht me naar verstilling, meditatie, stilteretraites. Het versnelde ook mijn persoonlijke ontwikkeling, o.a. door een tweejarige opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Radboud Universiteit – en gaf me de kracht en het lef om dit soort alternatieve en creatieve leervormen te bedenken en aan te begeleiden. Het is deze beweging die ik graag deel en beleef met anderen."

Content & inspiratie

 • Wat ervaren professionals kunnen leren over existentieel welzijn dankzij de COVID-crisis

  Lees meer

 • “Het meest krachtige aan coaching is niet-iets-veranderen en wijzen op iets dat er altijd al was. En daar getuige van kunnen zijn.”

  Lees meer

 • ‘Samen reflecteren op een rijk carrièrepad en zoeken naar een volgende zingevende stap’

  Lees meer