Mail ons

Sioo-Ooa leesclubs

Interesse? Meld je meteen aan

Sioo-Ooa leesclubs
Aanmelden opleiding

Wij helpen je graag verder

Marguerithe de Man
Programmamanager
man@sioo.nl

Epi Mulder
Programmacoördinator
mulder@sioo.nl

 • Sioo-Ooa Leesclubs rond de boeken uit de Top 10

   

  Elke professional houdt op zijn of haar eigen manier de vakliteratuur rondom organiseren en veranderen bij. Misschien stond een van de boeken uit de Top 10 al op je leeslijst of ben je na het Boek&Festival geïnspireerd geraakt om die te lezen.  Dan is er nu de kans om dat samen met een aantal vakcollega’s te doen.

  Rondom de boeken uit de Top 10 organiseren we leesgroepen. Elk leesgroep komt 2 maal bij elkaar. (Op een boek na zijn alle bijeenkomsten online) Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst lezen alle deelnemers het boek van die betreffende leesgroep. In de bijeenkomst bespreken jullie met elkaar het boek. Op de tweede bijeenkomst is ook de auteur aanwezig. Daar kunnen jullie dan in gesprek met de auteur over vragen, puzzels, ideeën  naar aanleiding van de boekbespreking.

  Het bespreken van één boek dat door iedereen gelezen heeft, naast dat het leuk is,  veel meerwaarde. Anderen lezen en interpreteren anders, samen kom je tot een verrijkt en verdiept begrip. En  het gesprek met de schrijver werpt weer een ander licht op de thematiek uit het boek en de vertaling naar de praktijk.

  Twee dingen zijn  belangrijk:

  1:         Om mee te doen is het noodzakelijk dat je het boek voorafgaand aan de eerste bijeenkomst echt helemaal leest

  2:         De auteur(s)  gaan in de tweede bijeenkomst met jullie in gesprek ze verzorgen geen workshop, lezing oid over het boek. (dat vind  plaats op het Boek&Festival op 19 april voorafgaand aan de leesgroepen)

  Deelname aan de leesgroepen is gratis. Het boek  moet je zelf bestellen.

  Inschrijven gaat via de aanmeldpagina, zie de knop aanmelden opleiding  daar kan je aangeven aan welke boekenclub je mee wilt doen. Hieronder tref je een korte beschrijving van alle  boeken aan en zie je per boek de data van de leesgroepen.

  Overzicht van de boeken  voor de leesclubs

  Echt Nep, Menno van Doorn, Sander Duivestein en Thijs Pepping

  Bijeenkomst 1: 10 mei 15.00- 17.30

  Bijeenkomst 2: 16 mei 13.00 – 15.30

  Begeleider Marguerithe de Man

  Stap in een achtbaan van desinformatie en mediamanipulatie. Van leugenachtige hiërogliefen tot computergegenereerde influencers en de toekomst van deepfakes. Mensen hebben altijd de behoefte gehad om te spelen met de realiteit, maar niet eerder kon dat zo gemakkelijk en geloofwaardig als nu. Hoe houden we grip op de werkelijkheid als het neppe steeds vaker boven het echte wordt verkozen? In tegenstelling tot de meeste boeken over vervagende realiteiten kijkt Echt Nep verder dan de doemscenario’s. Aan de hand van inspirerende herstelverhalen en een nieuwe realiteitsethiek schetsen de auteurs van Echt Nep een hoopvolle toekomst voor de spelende mens.

   

  De complete consultant  Succesvol adviseren in de 21e digitale eeuw, Eric Mooijman

  Bijeenkomst 1: 9 mei 20.00- 21.30

  Bijeenkomst 2: 16 mei 20.00 – 21.30

  Begeleider Martijn Jansen

  Wie dit boek leest, staat steviger in zijn schoenen, kan zich beter profileren in de consultingmarkt en kan gemakkelijker opdrachten binnenhalen. De consultingmarkt is onderhevig aan meerdere disruptieve ontwikkelingen. Klanten worden veeleisender, organisaties complexer en verdienmodellen veranderen. Dat vraagt om meer specialisatie van consultants. Daarnaast spelen digitalisering en virtualisatie een steeds grotere rol in het consultingproces. Dit boek is voor iedere in- en externe consultant die tijdig op deze veranderingen wil inspelen. Auteur en consultant Eric Mooijman leidt je langs alle stappen van het consultingproces, van acquisitie tot oplevering. Zijn Model van de Complete Consultant helpt zowel beginnende als door de wol geverfde consultants een succesvolle consultingpraktijk te voeren en zich te onderscheiden in de markt. In dit model komen bovendien de vier stijlkenmerken van de succesvolle 21e-eeuwse consultant aan bod. De complete consultant besteedt aandacht aan onder meer marketing en sales, aan projectinrichting en aan de inzet van nieuwe technologie, maar ook aan thema’s als ethiek, zingeving en duurzaam handelen

   

  Machiavelli op de werkvloer, Math de Vaan

  Bijeenkomst 1: 12 mei 16.00 – 18.00

  Bijeenkomst 2: 19 mei 16.00 – 18.00

  Je krijgt meer voor elkaar als je inzicht hebt in organisatiepolitiek. Bovendien kun je – als je het spel durft te spelen – beter omgaan met de complexiteit en de onzekerheden van je taak en positie. Machiavelli op de werkvloer gaat over het politieke spel van belangen, macht en invloed achter de schermen. Dat spel is net zo gewoon als een praatje op de gang en toch meer dan dat. Het vereist een scherpe blik op belangen- en krachtenvelden. Bovendien vergt het strategische en tactische handelingsbekwaamheid en communicatief vaardig opereren. Over welke vaardigheden en machtsbronnen moet je beschikken om een goed organisatiepoliticus te zijn, hoe wordt het spel gespeeld en welk gedrag kan niet door de beugel? Wat zijn risico’s en wat levert het politieke spel op? De vele herkenbare alledaagse voorbeelden van de werkvloer, de tips en suggesties voor reflectie helpen je om het politieke te herkennen en je eigen spel te verfijnen. Math de Vaan laat de lezer met een politieke bril naar de organisatie kijken.

   

  De regels en de rek, Boukje Keizer

  Bijeenkomst 1: 13 mei 9.00 – 11.00

  Bijeenkomst 2: 20 mei 9.00 – 11.00

  Begeleider Jacco van Uden

  NB locatie De Haagse Hogeschool

   

  Regels. Veel mensen hebben er een haat-liefdeverhouding mee. We hebben steeds complexere systemen opgetuigd voor het maken en bewaken van regels, die steeds minder ruimte bieden voor de noodzakelijke rek. De balans tussen regels en rek is zoek. Dit is een boek voor al die professionals in (publieke) organisaties die door de vele administratie niet meer toekomen aan hun ‘echte’ werk. Die de vrijheid missen om maatwerk te leveren en menselijkheid te tonen als de situatie daarom vraagt. De regels en de rek helpt je om zélf de balans te vinden tussen de regels en de rek, tussen ruimte en houvast.

   

  Goed teamwerk, Karin Derksen

  Bijeenkomst 1: 14 juni  20.00 – 21.30

  Bijeenkomst 2: 21 juni 20.00- 21.30

  Begeleider Mariska van der Steege

  Jij werkt vast, zoals de meesten tegenwoordig, in een of zelfs meerdere teams tegelijkertijd. Lukt het jou en je team(s) om het beste resultaat uit die samenwerking te halen? Heeft iedereen er plezier in en zijn alle betrokkenen tevreden? Als dat niet (altijd) lukt, ben je geen uitzondering. Zowel in de praktijk als uit onderzoek blijkt dat het rendement en werkplezier in teams vaak tegenvalt. Organisaties denken nogal eens dat als ze de juiste medewerkers bij elkaar brengen in een team en als deze weten wat hen te doen staat, dat het wel goed komt. En dat is dus vaak niet zo. Goed teamwerk geeft je een overzicht van de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar teamwerk. Dit wordt praktisch gemaakt met vele voorbeelden, tips en tools. Je krijgt inzicht in de randvoorwaarden die nodig zijn voor goed teamwerk en leest hoe je een goede samenwerking realiseert. Ook komt leiderschap en zelfsturend teamwerk aan bod met extra aandacht voor remote teamwerk: hoe realiseer je goed teamwerk als je op afstand samen moet werken? Goed teamwerk biedt inspiratie en een goed startpunt voor teams, bestuurders, leidinggevenden, hr-adviseurs, teamcoaches en iedereen die met teams werkt en goed teamwerk wil realiseren.

   

  Niet weer een onderzoek, Magdaleen Sturm, Yoram Poot

  Bijeenkomst 1: 16 mei 15.00 -17.00

  Bijeenkomst 2: 23 mei 19.00 – 21.00

  Begeleider Dick van Ginkel

  Jaarlijks worden duizenden onderzoeken in het publieke domein uitgevoerd. Die hebben lang niet allemaal de bedoelde gevolgen. Wil je voorkomen dat onderzoek in een la belandt? Wees je bewust van het motief voor het onderzoek en maak keuzes in de onderzoeksopzet die daarbij passen. Voorkom dat de resultaten al vaststaan voordat het onderzoek is uitgevoerd, dat belanghebbenden de uitkomsten niet herkennen of dat conclusies niet overeind blijven. Een onmisbaar boek voor alle onderzoekers, beleidsmakers, bestuurders en adviseurs die kiezen voor onderzoek met impact. Aan de hand van bekende en onbekende cases geven de auteurs een indringend beeld van de gevolgen van strategische en praktische keuzes voor en tijdens onderzoek voor het publieke domein. Deze keuzes bepalen de uiteindelijke impact van de onderzoeksresultaten. De auteurs geven concrete adviezen voor het doen van onderzoek dat (wel) leidt tot maatschappelijk resultaat. Hoe bedenk je de juiste onderzoeksvragen? Hoe stel je een sterk onderzoeksteam samen? Hoe werken opdrachtgever en onderzoeker succesvol samen? En hoe motiveer je belanghebbenden om ook met de resultaten aan de slag te gaan?

   

  Conflict-eren, Shirine Moerkerken

  Bijeenkomst 1: 16 mei 19.00 – 20.30

  Bijeenkomst 2: 19 mei 20.30 – 22.00

  Begeleider Angelique Triesscheijn

  Hoe vind je innovatieve oplossingen op complexe maatschappelijke vraagstukken die de grenzen van organisaties overschrijden? Een boek waarin geschreven wordt over de barre praktijk. Kinderen gezond laten opgroeien en zich laten ontwikkelen ligt niet bij één speler; een metrolijn aanleggen door een dichtbebouwd gebied ook niet en de condities voor een duurzame samenleving creëren evenmin. We kunnen niet zonder samenwerking. Keer op keer blijkt echter dat samenwerken voor de betrokken spelers lastig is. Iedereen bekijkt vraagstukken vanuit een ander perspectief, we spreken verschillende talen en hebben verschillende belangen. Desondanks moet je conflict niet vermijden maar juist opzoeken, zo betoogt Moerkerken in dit boek. Zoek conflicten op in samenwerking Conflict is noodzakelijk, functioneel en levert de benodigde variëteit op. Ze beschrijft hoe je conflict functioneel inzet bij het verder brengen van complexe maatschappelijke vraagstukken. En hoe je kunt ingrijpen bij een zogenaamd disfunctioneel conflict en dit kunt omzetten in een functioneel conflict

   

  Samen slim, Eric Koenen

  Bijeenkomst 1: 20 mei 15.30 – 17.30

  Bijeenkomst 2: 30 mei 16.00 – 18.00

  Begeleider Odette Moeskops

  ‘Niemand weet in zijn eentje genoeg’ – Titus Plautus, 3e eeuw v.Chr. Wereldleiders polariseren en scheppen eigen waarheden. Politici beloven simpele oplossingen voor complexe vraagstukken. Piramidale organisaties zoeken naarstig naar nieuwe vormen van leiderschap en teamvorming om snel en adequaat te kunnen anticiperen op de duizelingwekkende snelheid van de ontwikkelingen. Organisatiedeskundige Eric Koenen ziet overal dat individuele slimheid niet langer volstaat om ingewikkelde vraagstukken in de samenleving tot een oplossing te brengen. De sporen die we gewend zijn te bereizen lopen dood. Onze tijd vraagt om een andere intelligentie, een collectieve intelligentie. Collectieve intelligentie beperkt zich niet tot individuen, maar ontstaat zorgvuldig geregisseerd vanuit een diversiteit van denkers en doeners op vele niveaus. Dat gaat niet vanzelf.

   

  Chaordisch organiseren, Nicoline Mulder

  Bijeenkomst 1: 22 juni 15:00 – 17.00

  Bijeenkomst 2: 27 juni 12.00 – 14.00

  Begeleider Annet Weitering

  Chaordisch organiseren is voor alle professionals in organisaties waar niet alles volgens plan loopt, en die willen begrijpen wat er wél gebeurt. Professionals die zelf heus wel weten hoe ze hun werk moeten doen maar regelmatig tegen grenzen aanlopen en vastlopen in structuren, systemen of protocollen. Chaordisch organiseren gaat over complexiteit, over chaos en over systemen versus processen. Je zult zien dat er orde in de chaos schuilt, en dat die chaorde heel natuurlijk is. Chaorde gaat heel nadrukkelijk niet over orde in de chaos scheppen of daarnaar streven. Wie dit boek leest, begrijpt complexiteit beter, weet hoe je het kunt benutten en hoe je er invloed op hebt. Je leert spelen met de wetten van de chaorde en veranderen zonder te sturen.

 • Planning

  1. Startdatum: 14 juni 2022
   Bijeenkomst 1 - Goed Teamwerk: 14 juni 2022
   Bijeenkomst 2 - Goed Teamwerk: 21 juni 2022
  2. Startdatum: 22 juni 2022
   Bijeenkomst 1 - Chaordisch organiseren: 22 juni 2022
   Bijeenkomst 1 - Chaordisch organiseren: 29 juni 2022