Mail ons

Winter/Summerschool Systeemdenken in de praktijk

 • Duur 5 dagen
 • Kosten € 3.450
 • Belasting 64 uur
 • Verblijfskosten € 900

 • Krijg in een intensieve vijfdaagse meer inzicht in het systeemdenken
 • Met docenten Bowine Wijffels, Hans Vermaak, Leike van Oss, Jobbeke de Jong en Glenda Eoyang
 • Herken systeemdynamieken en patronen beter en leer daarop interveniëren
 • Oefen met verschillende, voor elke organisatieprofessional behulpzame, methoden en pas ze toe op je eigen praktijk

Interesse? Download gratis onze brochure of meld je meteen aan

Winter/Summerschool Systeemdenken in de praktijk
Aanmelden opleiding Download brochure

Wij helpen je graag verder

Judie van Breukelen
Programmamanager
breukelen@sioo.nl

Evelyn van den Boom
Programmacoördinator
boom@sioo.nl

 • Alles hangt met alles samen. Veranderingen gedragen zich soms net als een waterbed: duw je de ene bult weg, dan ontstaat er op een andere plek een nieuwe. Voor iedere organisatieprofessional die al tot het besef is gekomen dat veranderingen niet lineair te plannen zijn, is systeemdenken een uitkomst: gebeurtenissen vinden plaats binnen een grotere context en staan niet op zichzelf. Deze nieuwe winter/summerschool is de opvolger van Studieweek Systemen. Het is een inspirerende, intensieve, leerzame en toch ook ontspannen week voor iedereen die professioneel werkt met en aan organisaties. 

  Systemisch naar een organisatie kijken helpt om wat zichtbaar is én wat niet zichtbaar is in kaart te brengen en oog te hebben voor de onderlinge samenhang. Om in het complexe samenspel de relaties te zien en te begrijpen, zodat organisatieprofessionals antwoorden kunnen vinden op actuele vraagstukken én daarin interveniëren. Want systeemdenken vormt het fundament onder veel organisatiekundige en veranderkundige vraagstukken en geeft  organisatieprofessionals handvaten om duurzame beslissingen te nemen in plaats van alleen symptomen te bestrijden, zodat verandering echt kan beklijven.

   

   

 • Deze summer/winterschool is geschikt voor iedereen die beroepsmatig bezig is met organisaties. Het helpt de manager beter zijn verantwoordelijk voor het eigen team, afdeling of directie in te vullen. Het geeft verander-, programma- en projectmanagers houvast om hun opgaven beter te doorgronden en passend te interveniëren. Beleidsmakers en (staf)adviseurs kunnen hun (beleids)adviezen beter onderbouwen. Elke organisatieprofessional die organisaties beter wil doorzien en effectiever wil interveniëren heeft baat bij systeemdenken.

  Enige ervaring met organisaties, organiseren en veranderen is nodig om de aangereikte inzichten te kunnen plaatsen. Voor medior organisatieprofessionals helpt de week het eigen kijk- en handelingsrepertoire uit te breiden. Meer ervaren professionals zullen de aangereikte inzichten herkennen, al waren ze voorheen niet geëxpliciteerd. Voor hen brengt het een verdieping van – en beter overzicht op – de eigen kennis en kunde. Daarmee kunnen zij hun eigen handelen nog beter onderbouwen en verantwoorden waarmee ze lastiger klussen kunnen oppakken.

 • drs. Jobbeke de Jong
  Tachles: Leiderschap in Samenwerking
  Bowine Wijffels
  Provincie Zuid-Holland
  dr. Hans Vermaak
  hansvermaak.com, TwynstraGudde
  drs. Tim Stevens
  Vivant Organisatieadvies en Coaching
  drs. Leike van Oss
  Ambachtsschool voor Organiseren en Veranderen
  ir. Brechtje Kessener
  Brechtje Kessener, Organisatie Ontwerp en Ontwikkeling
  Overzicht docenten
 • Planning

  1. Startdatum: 23 januari 2023
   Dag 1 t/m 5: 23 januari 2023 t/m 27 januari 2023
  2. Startdatum: 28 augustus 2023
   Dag 1 t/m 5: 28 augustus 2023 t/m 1 september 2023

  Deze summer/winterschool bestaat uit 5 achtereenvolgende dagen. Het inhoudelijke programma is dagelijks van 09.00 uur tot 20.00 uur, waarna het diner start. Dineren en overnachten op de locatie wordt van harte aanbevolen, maar is niet verplicht. Op vrijdag sluiten we de studieweek af om 17.00 uur.

  Overige informatie

  De deelnamekosten (vrijgesteld van BTW) zijn exclusief verblijfkosten. De vermelde verblijfskosten zijn inclusief diners en overnachtingen. Verplichte literatuur is het boek van Brechtje Kessener en Leike van Oss: ‘Meer dan de som der delen’.

  Financiering – STAP

  Je kunt STAP-subsidie aanvragen voor deze opleiding. Op ons inschrijfformulier kun je dit aangeven. Vervolgens ontvang je het aanmeldformulier dat je nodig hebt om je STAP-aanvraag bij het UWV in te dienen. Lees hier meer over hoe het STAP-budget werkt, of je ervoor in aanmerking komt en hoe de procedure eruit ziet.

  Return On Investment

  Ben je geïnteresseerd, maar twijfel je nog of moet je jouw werkgever overtuigen?
  In dit document lees je meer over onze visie op leren en ontwikkelen en de Return On Investment van een Sioo-opleiding.

  Deze workshop exclusief voor jouw organisatie

  Deze workshop kan ook incompany voor jouw organisatie verzorgd worden, waarbij wij rekening houden met de specifieke opleidingswensen rond dit thema. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 • "De winterschool/summerschool biedt een proeverij van verschillende vormen en voorbeelden van systeemdenken. Tot leven gebracht door boeiende sprekers en door onszelf als groep."
  "Een inspirerende week met topdocenten, een mooie mix van theorie en praktijk en een enthousiaste groep mededeelnemers. Met een hoofd vol ideeën terug op mijn werkplek. Hier kan ik wat mee!"
  "De winterschool/summerschool gaf mij inspiratie om met een andere bril te kijken naar dat wat er gebeurt in organisatiesystemen. Daarbij kreeg ik de juiste tools om de inzichten toepasbaar te maken."
  Een hele rijke ervaring waar ik nog lang van kan genieten, en waar ik zeker iets aan zal hebben. Samen met een heel leuke en veilige groep heb ik genoten van deze week. Dank jullie wel.
  "Het was een enorm inspirerende week, met een gemotiveerde groep deelnemers. Iedereen, deelnemers en docenten, stond open voor elkaars vragen en verhalen. De kennis is direct toepasbaar in je werkomgeving. Nu is het zaak om te blijven oefenen!"