Mail ons

[Vernieuwd!] Summerschool Systeemdenken in de praktijk

 • Duur 5 dagen
 • Kosten € 3.295
 • Belasting 64 uur
 • Verblijfskosten € 885

 • Krijg in een intensieve vijfdaagse meer inzicht in het systeemdenken
 • Met docenten als Hans Vermaak, Marijke Spanjersberg en Leike van Oss, o.l.v. Brechtje Kessener en Tim Stevens
 • Herken systeemdynamieken en patronen beter en leer daarop interveniëren
 • Oefen met verschillende, voor elke organisatieprofessional behulpzame, methoden en pas ze toe op je eigen praktijk
 • Ontwikkel beter inzicht in jouw eigen rol binnen een systeem en werk aan je eigen professionele profiel
[Vernieuwd!] Summerschool Systeemdenken in de praktijk
Aanmelden opleiding Download brochure

Wij helpen je graag verder

Judie van Breukelen
Programmamanager
breukelen@sioo.nl

Evelyn van den Boom
Programmacoördinator
boom@sioo.nl

 • Alles hangt met alles samen. Veranderingen gedragen zich soms net als een waterbed: duw je de ene bult weg, dan ontstaat er op een andere plek een nieuwe. Voor iedere organisatieprofessional die al tot het besef is gekomen dat veranderingen niet lineair te plannen zijn, is systeemdenken een uitkomst: gebeurtenissen vinden plaats binnen een grotere context en staan niet op zichzelf. Deze nieuwe summerschool is de opvolger van Studieweek Systemen. Het is een inspirerende, intensieve, leerzame en toch ook ontspannen week voor iedereen die professioneel werkt met en aan organisaties. 

  Systemisch naar een organisatie kijken helpt om wat zichtbaar is én wat niet zichtbaar is in kaart te brengen en oog te hebben voor de onderlinge samenhang. Om in het complexe samenspel de relaties te zien en te begrijpen, zodat organisatieprofessionals antwoorden kunnen vinden op actuele vraagstukken én daarin interveniëren. Want systeemdenken vormt het fundament onder veel organisatiekundige en veranderkundige vraagstukken en geeft  organisatieprofessionals handvaten om duurzame beslissingen te nemen in plaats van alleen symptomen te bestrijden, zodat verandering echt kan beklijven.

   

   

 • Deze summerschool is geschikt voor iedereen die beroepsmatig bezig is met organisaties. Het helpt de manager beter zijn verantwoordelijk voor het eigen team, afdeling of directie in te vullen. Het geeft verander-, programma- en projectmanagers houvast om hun opgaven beter te doorgronden en passend te interveniëren. Beleidsmakers en (staf)adviseurs kunnen hun (beleids)adviezen beter onderbouwen. Elke organisatieprofessional die organisaties beter wil doorzien en effectiever wil interveniëren heeft baat bij systeemdenken.

  Enige ervaring met organisaties, organiseren en veranderen is nodig om de aangereikte inzichten te kunnen plaatsen. Voor medior organisatieprofessionals helpt de week het eigen kijk- en handelingsrepertoire uit te breiden. Meer ervaren professionals zullen de aangereikte inzichten herkennen, al waren ze voorheen niet geëxpliciteerd. Voor hen brengt het een verdieping van – en beter overzicht op – de eigen kennis en kunde. Daarmee kunnen zij hun eigen handelen nog beter onderbouwen en verantwoorden waarmee ze lastiger klussen kunnen oppakken.

 • Bowine Wijffels
  Provincie Zuid-Holland
  Leanne Steeghs
  Systemisch trainer, opleider en teamcoach.
  Anne Lemaire
  Antwerp Management School
  dr. Hans Vermaak
  hansvermaak.com, TwynstraGudde
  drs. Tim Stevens
  Vivant Organisatieadvies en Coaching
  dr. Marijke Spanjersberg
  Ons werk nu
  drs. Leike van Oss
  Ambachtsschool voor Organiseren en Veranderen
  ir. Brechtje Kessener
  Brechtje Kessener, Organisatie Ontwerp en Ontwikkeling
  Overzicht docenten
 • Planning

  1. Startdatum: 30 augustus 2021
   Dag 1 t\m 5: 30 augustus 2021 t/m 3 september 2021

  Deze summerschool bestaat uit 5 achtereenvolgende dagen. Het inhoudelijke programma is dagelijks van 09.00 uur tot 20.00 uur, waarna het diner start. Dineren en overnachten op de locatie wordt van harte aanbevolen, maar is niet verplicht. Op vrijdag sluiten we de studieweek af om 17.00 uur.

  Overige informatie

  De deelnamekosten (vrijgesteld van BTW) zijn exclusief verblijfkosten. De vermelde verblijfskosten zijn inclusief diners en overnachtingen.
  Aanbevolen literatuur (niet verplicht) is het overzichtswerk van Brechtje Kessener en Leike van Oss: ‘Meer dan de som der delen’.
  Deze workshop kan rekenen op 42 accreditatiepunten van NIP.

 • “Ik stel nu de vraag: wat is functioneel aan het huidige systeem en ga niet sleutelen aan interactie of individu als de structuur niet goed is ingeregeld.”
  “Ik ben beter in staat tot het creëren van professionele distantie en heb door verdieping op het organisatieperspectief mijn rol als trusted advisor van bestuur versterkt."
  “Zeer interessant en prettige manier van interactie. Mooie theorietoepassing, veel uit gehaald. En een prettige manier van uitleg en interactie.”

Content & inspiratie

 • Systeemdenken in coronatijd: ‘Wat mij nou is overkomen…’

  Lees meer

 • Sioo’s boekenplank: Onmacht in samenleving en organisatie

  Lees meer