Mail ons

Veranderen en Organiseren in Gemeenten

 • Duur Flexibel
 • Kosten € 11.100
 • Belasting 280 uur
 • Verblijfskosten Afhankelijk van keuzes

 • Ontwikkel actuele kennis en inzichten rond vraagstukken in de (gemeentelijke) organisatie
 • Breid jouw handelingsrepertoire uit en leer het veranderproces effectiever in te richten
 • Verwerf of versterk jouw positie om resultaat te behalen in samenwerking met andere partijen
 • Bouw een lerend netwerk op van collega’s uit gemeenten en andere branches

Interesse? Download gratis onze brochure of meld je meteen aan

Veranderen en Organiseren in Gemeenten
Aanmelden opleiding Download brochure

Wij helpen je graag verder

Judie van Breukelen
Programmamanager
breukelen@sioo.nl

Ingrid Kabout
Programmacoördinator
kabout@sioo.nl

 • De complexe opgaven en dynamiek in de samenleving vragen veel van de gemeentelijke organisatie en haar medewerkers. Gemeenten gaan nieuwe vormen van samenwerking aan met andere gemeenten, organisaties en burgers. De gemeentelijke organisatie en de individuele medewerkers kijken en werken daardoor meer en meer over de eigen grenzen heen. Dat geldt ook intern bij het werken in multidisciplinaire groepen. Tegelijkertijd neemt de diversiteit aan rollen waarin de gemeente optreedt toe. Dit alles leidt tot grote, en soms drastische, veranderingen in inrichting en werkwijze van de gemeentelijke organisatie.

  Sioo ontwikkelde daarom een programma voor organisatieprofessionals in gemeenten die een centrale rol spelen bij verandervraagstukken. Het traject ‘Veranderen en Organiseren in Gemeenten’ (V&OG) maakt deel uit van Build Your Own Academy. V&OG bestaat uit drie workshops: Effectief Veranderen, Organisatiekunde en Succes met je Werkvorm. Daarnaast volg je een intensief intervisietraject van zes bijeenkomsten met een zorgvuldig samengestelde groep van vakgenoten. Met deze groep volg je ook twee themadagen, rond ‘Macht, invloed en belangen (-tegenstellingen)’ en ‘(Meer partijen) samenwerkingen’. Gedurende de gehele track word je begeleid door een intervisiedocent en coach. Zij dagen je uit tot stevige reflectie. Je rondt je leertraject af tijdens een slotbijeenkomst waarin reflectie op het eigen leerproces, op de veranderopgave en op de eigen rol aan de orde komt.

 • ‘Veranderen en Organiseren in Gemeenten’ is bedoeld voor (lijn)managers, transitiemanagers, senior adviseurs en programmamanagers die een belangrijke rol bij de ingrijpende veranderingen in de gemeentelijke organisatie spelen. Zij moeten moeten zowel op de hoogte blijven van hun vakgebied als op het gebied van verandermanagement, organisatieinrichting en besturing. Dit praktijkgerichte programma biedt hen zowel inspiratie, kennis, reflectie als houvast. Ook biedt het programma een natuurlijk platform voor het uitwisselen van ervaring en expertise.

  Oud-deelnemers van ‘Veranderen en Organiseren in Gemeenten’ werkten voor de volgende gemeenten:

  Almelo – Alphen aan de Rijn – Amersfoort – Amstelveen – Amsterdam – Arnhem – Bergen op Zoom – Bunnik – Den Bosch – Dongeradeel – Drechtsteden (Sociale Dienst) – Eindhoven – Emmen – Enschede – Epe – Heemstede – Heerhugowaard – Hengelo – Heumen – IJsselstein – Kampen – Katwijk – Langedijk – Leiden – Leusden – Lingewaard – Neder-Betuwe – Nieuwkoop – Nijmegen – Oldebroek – Raalte – Rheden – Rijnwoude – Rotterdam – Rotterdam (Roteb) – Schiedam – Soest – Teylingen – Tytsjerksteradeel – Uden – Utrecht – Veenendaal – Veere – Veghel – Velsen – Venray – Woerden – Zuidplas- Zwolle

 • drs. Reuben Wijnberg
  Hogeschool INHOLLAND, The new school for information services
  Annet Weitering MCM CMC
  Human Connection, Sioo
  drs. Leike van Oss
  Ambachtsschool voor Organiseren en Veranderen
  prof.dr. Ard-Pieter de Man
  Vrije Universiteit Amsterdam
  drs. Rob Leliveld
  Rob Leliveld Advies & Opleiding
  drs. Michiel van Dijk
  Turnaround Powerhouse, CFOlab
  dr. Kilian Bennebroek Gravenhorst
  PlusPulse, De Verandervierdaagse
  Overzicht docenten
 • De startdatum en duur van het traject ‘Veranderen en Organiseren in Gemeenten’ worden op maat en in overleg bepaald. Op basis van een persoonlijk intakegesprek maken wij een voorstel op maat.

  Overige informatie

  De deelnamekosten (vrijgesteld van BTW) zijn exclusief verblijf- en literatuurkosten. De deelname- en verblijfkosten worden per onderdeel gefactureerd.

  Return On Investment

  Ben je geïnteresseerd, maar twijfel je nog of moet je je werkgever overtuigen?
  In dit document lees je meer over onze visie op leren en ontwikkelen en de Return On Investment van een Sioo-opleiding.

 • “Er was veel ruimte om te oefenen met casuïstiek en ik vond het fijn dat het een kleine groep was met veel aandacht voor elkaar en voor de persoonlijke situatie van deelnemers.”
  “De dag rond macht, invloed en belangen zorgde bij mij voor meer aandacht voor de 'verborgen agenda', het inzicht dat je bepaalde overleggen bewuster moet voorbereiden en dat er kansen in meer extern netwerken liggen.”
  “Ik koos heel bewust voor deze opleiding omdat veranderkunde voor Sioo echt core business is. Bovendien was dit traject goed te combineren met mijn werk. Ik heb ongelofelijk veel geleerd. Eén van de belangrijke inzichten was dat onze decentralisaties systeemveranderingen waren en dat je dan met het hele systeem aan de slag moet. In ons geval met ambtenaren, professionals in het veld en zeker ook met inwoners. Bij Sioo had ik gelukkig geleerd dat nieuwe ideeën pas ontstaan als je het oude echt kunt loslaten en dat daartussen altijd een periode van verwarring ontstaat.”

 • Welkom nieuwe wethouder: thuis en in de regio

  Lees meer

 • Regionaal samen werken aan betere zorg en ondersteuning in het sociaal domein

  Lees meer

 • Versterkte marktpositie Sioo wordt bevestigd door vierde plaats in de MT1000-ranking 2021

  Lees meer