Mail ons

Workshop Organisatiediagnose

 • Duur 2 maanden
 • Kosten € 2.450
 • Belasting 60 uur
 • Verblijfskosten € 500

 • Word je meer bewust van de noodzaak om te investeren in organisatiediagnoses
 • Word je meer bewust van wat je wel ziet en wat (nog) niet en leer hoe je onbevangen kunt kijken
 • Leer diagnosemodellen op bruikbaarheid in te schatten en een diagnostisch proces succesvol in te richten
 • Ga aan de slag voor een echte opdrachtgever én pas het geleerde toe op je eigen casuïstiek
Workshop Organisatiediagnose
Aanmelden opleiding Download brochure

Wij helpen je graag verder

Judie van Breukelen
Programmamanager
breukelen@sioo.nl

Anoek Huisman
Programmacoördinator
huisman@sioo.nl

 • Een goede diagnose is het halve werk. Dat klinkt hoopvol en biedt houvast. Maar wat is een goede organisatiediagnose eigenlijk? En hoe stel je die? Hoe kom je erachter wat er echt aan de hand is in de organisatie? Hoe kijk je? Welke brillen gebruik je? Wat zie je? En wat zie je niet? In de workshop Organisatiediagnose krijg je zicht op je eigen (on)bewuste frames, ontdek je hoe betekenisgeving werkt en hoe plots, verhaallijnen en causaliteiten worden geconstrueerd.

  Tijdens de workshop ga je in op een aantal veel voorkomende organisatiediagnosemodellen. Die pas je toe op een actuele casus, zodat je ermee kunt oefenen. Je presenteert jouw diagnose aan de opdrachtgever. Je analyseert de overeenkomsten en verschillen tussen de modellen en kijkt vanuit welk overheersend paradigma ze werken en wanneer je ze kunt gebruiken. Daarnaast sta je stil bij de ‘bril’ die je bewust of onbewust hanteert en onderzoek je het effect hiervan in het stellen van de organisatiediagnose. En ten slotte besteed je aandacht aan het inrichten van het proces bij het maken van een organisatiediagnose. Natuurlijk passen we het geleerde ook toe op je eigen werkpraktijk.

 • De workshop Organisatiediagnose is bedoeld voor organisatieprofessionals die regelmatig voor de uitdaging staan om een nieuwe aanpak of ontwikkeling in gang te zetten of om een situatie uit het slop te helpen. Zij willen breder leren kijken en ontdekken welke manier van diagnosticeren het beste bij hen past, zodat zij daarmee hun gereedschapskist kunnen aanvullen. Let wel: het gaat in deze workshop niet om functionele diagnose-instrumenten zoals HR-audits, ICT-scans of financiële analyses. Het gaat om de organisatie en om organisatieveranderingen in brede zin. De workshop staat open voor leidinggevenden, interimmanagers en organisatieadviseurs.

 • Mieke Moor
  Vrij Werk
  Jelger Spijkerboer MA
  Veranderkompas
  Overzicht docenten
 • Planning

  1. Startdatum: 2 december 2021
   Dag 1 en 2: 2 december 2021 t/m 3 december 2021
   Dag 3: 10 januari 2022
   Dag 4: 7 februari 2022
  2. Startdatum: 29 september 2022
   Dag 1 en 2: 29 september 2022 t/m 30 september 2022
   Dag 3: 1 november 2022
   Dag 4: 2 december 2022

  Deze workshop bestaat uit 1 seminar van 2 dagen en 2 losse dagen.

  Overige informatie

  De deelnamekosten (vrijgesteld van BTW) zijn exclusief verblijf- en literatuurkosten. De literatuurkosten zijn €65.
  Deze workshop kan rekenen op 21 PE-uren van Ooa en 30 accreditatiepunten van NIP.

 • “De belangrijkste ‘win’ van deze workshop is het inzicht dat er ontelbare manieren zijn om diagnose te stellen, met allemaal hun eigen intensiteit, aanpak en output. Ik ga nu steeds op zoek naar de “beste” methodiek, want maatwerk is hét sleutelwoord. Het werken voor een echte opdrachtgever maakte het geleerde meteen praktisch bruikbaar. Ik ben nu veel bewuster bezig met diagnosticeren en ga ook bewuster om met het vergaren van meervoudige input. De workshop geeft je maar beperkt antwoorden, je gaat vooral in een onderzoekende houding aan de slag met je eigen vragen en aannames. Dit heeft me positief verrast!”
  “Ik heb geleerd meervoudig en breder te kijken dan ik gewend was en waardeer nu juist het sparren met andere perspectieven.”
  “Ik heb nu een systematische aanpak, waarbij ik me bewust ben dat ik zaken niet direct zie en dat het contact met de ander belangrijker is dan inhoudelijke details.”
  “Ik heb geleerd metaforen en kunstwerken te gebruiken om te visualiseren wat je ziet in je bedrijf en dat je het beste kan samenwerken met andere "kleuren" om met verschillende perspectieven naar een vraagstuk te kijken.”