Mail ons

Heb je onze podcast
al gehoord…

Op 26 augustus 2019 gingen we live met de eerste aflevering van onze eigen radioreeks People Power over leiderschaps- en organisatieontwikkeling bij New Business Radio. Vanaf nu nemen we elke maand een andere klant mee om de ontwikkelingen en trends in die specifieke branche te bespreken.

op
New Business Radio?

 

Aflevering #7: Een vrijplaats voor bestuurders in het MBO

Het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs (MBO) is verantwoordelijk voor het opleiden van ruim 60 procent van de beroepsbevolking. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan hard en ook de politiek stelt steeds nieuwe eisen aan het onderwijs. Eén ding is zeker: om voldoende kwaliteit te kunnen leveren moet er steeds meer samengewerkt worden. Voor deze aflevering namen we Bert Beun (bestuursvoorzitter bij Deltion College in Zwolle), Mariell Visbeen (RvB-lid van ROC TOP in Amsterdam) en Frank Bosboom van Sioo mee.

 

Klik op de afbeelding en luister de aflevering terug.

 

Aflevering #6: Bouwen aan duurzame partnerships bij BAM

De impact van de veranderende wereld op de bouw- en infrastructuur sector is groot. Eén overheidsopdrachtgever bestaat niet en de klant achter de klant is misschien wel belangrijker dan de directe opdrachtgever. In een complexe en dynamische wereld volstaat het denken in transacties niet meer en wordt het relationele denken steeds belangrijker. Wat betekent dit voor een groot bouwbedrijf als de BAM? Voor deze aflevering namen we Ellen Masselink en Katja Severin van The Office for Strategic Partnerships bij BAM en Wilfred Verweij Sioo mee.

 

Klik op de afbeelding en luister de aflevering terug.

 

Aflevering #5: Leren veranderen bij een veranderend KPN

Er zijn weinig organisaties en sectoren waarin meer veranderd is dan in de telecom. De komst van mobiel, de komst van internet, de komst van de smartphone, maar ook het verdwijnen van bestaande verdienmodellen zorgt voor continue veranderingen bij KPN. Welke rol spelen HR businesspartners in deze veranderingen? Hoe zorg je ervoor dat HR collega’s de juiste kwaliteiten en vaardigheden hebben om belangrijke gesprekken goed te kunnen voeren? We namen Mariuccia Kruijthof-Lizzo: Vice President HR Business Market, Joris Milborn: HR Lead Customer Service bij KPN en onze eigen Angélique Triesscheijn-van Groeninghen mee voor ons eigen ‘goede gesprek’!

 

Klik op de afbeelding en luister de aflevering terug.

 

Aflevering #4: De leiderschapsparadox in de rechtspraak

Vrouwe Justitia is met haar blinddoek neutraal voor iedereen, met haar weegschaal weegt ze de argumenten en bewijzen af. Met haar zwaard velt ze haar oordeel. Maar ook rechtbanken zijn organisaties, die sterk beïnvloed worden door de ontwikkelingen in de samenleving en de politiek. Hoe gaan rechters en rechtbankbestuurders om met die uitdagingen? We namen rechters Wendy Vierveijzer en Annemiek Huigen, verbonden aan het opleidingsinstituut SSR, mee. Samen met Jesse Segers bespraken ze voor welke leiderschapsuitdagingen de rechtspraak staat.

 

Klik op de afbeelding en luister de aflevering terug.

 

Aflevering #3: Consultancy: waarom kennis alleen niet meer genoeg is

De consultingsector is in beweging. In laagconjunctuur worden consultants het eerst wegbezuinigd, in hoogconjunctuur kunnen ze aan elke tafel aanschuiven. Uurtje-factuurtje is nog steeds de standaard, maar voelt zowel voor opdrachtgever als -nemer als een uitgeput concept. Kan en moet dat niet anders? Wat zijn businessmodellen van de toekomst? Op welke wijze kan je de jongere generatie ruimte geven? Waar loop je dan zoal tegenaan? We namen Jurgen Schut en Marie-Sophie Prins van Hieroo, SeederDeBoer en onze eigen Marguerithe de Man mee.

Klik op de afbeelding en luister de aflevering terug.

 

Aflevering #2: Verandering is een gezamenlijke wandeling in accountancy

De accountancysector lijkt wellicht een stabiele omgeving, maar schijn bedriegt. Welke ontwikkelingen dwingen accountants tot veranderen? Wat is de rol van leiderschap daarin? Hoe pakken bureaus dat aan? We namen Dick den Braber, voorzitter Raad van Bestuur van BDO Nederland mee: “we hebben ingezien dat voor dit soort veranderingen de ‘one size fits all’-ontwikkeltrajecten niet werken. Elk individu heeft iets anders nodig.” Ook rector Jesse Segers was erbij: “dit type uitdagingen is niet ingewikkeld, maar complex.” Benieuwd wat het verschil is?

Klik op de afbeelding en luister de aflevering terug.

 

Aflevering #1: Leiderschap als teamkwaliteit in de zorg

Net als heel veel andere bedrijven en organisaties moeten ook ziekenhuizen grote veranderingen ondergaan. Meer specialisatie, meer zorg in de eerste lijn bij de huisarts, technologische ontwikkelingen, arbeidsmarktkrapte en ga zo maar door. Dat vraagt veel van de leiding van een organisatie. We gaan in gesprek met José Geerdink en Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis en Sioo’s programmamanager voor Sioo’s leertraject ‘Mijn Leiderschap, Mijn Deventer Ziekenhuis’. Voor welke uitdagingen staat het Deventer Ziekenhuis? Welke rol zien zij voor de leidinggevenden? En hoe pakken zij het aan?

 


Klik op de afbeelding en luister de aflevering terug.

 

Introductie

Leiderschap blijft bovenaan de prioriteitenlijst van organisaties staan. De modellen, theorieën en managementboeken over leiderschap zijn ontelbaar. Veelal gaat het om de hoe-vraag: hoe neem je leiding, hoe geef je leiding en in welke stijl. De wat-vraag over de functie van leiderschap in organisaties wordt minder gesteld. Luister hieronder naar het gesprek dat Jesse en Glenn van de Burg van People Power op New Business Radio hierover hadden.


Klik op de afbeelding en luister de aflevering terug.

 

We waren al eerder op New Business Radio. Benieuwd op welke manier Sioo organisaties begeleidt bij organiseren en veranderen?

Ontdek alle podcasts