Hoewel onze economie en organisaties doorlopend te maken hebben met grotere of kleinere incidenten, cycli en crises, hebben veel organisaties door de Corona-crisis nieuwe vragen op vlak van turnaround management en crisisleiderschap. Het voorspellen van dit soort grote uitdagingen en crisissituaties blijkt lastig en soms gewoon onmogelijk in het geval van ‘Zwarte Zwanen’ zoals de huidige crisis.
Elke organisatie ondervindt de effecten van een dergelijke crisis of laagconjunctuur, maar er zijn grote verschillen te zien tussen de impact op goed voorbereide organisaties en de impact op slecht voorbereide organisaties. Minder goed voorbereide organisaties worstelen met zich (snel) aan te passen aan een nieuwe, nog onbekende, realiteit, waardoor ze niet of te laat reageren op relevante signalen.
Dit type grote heterogene crises onderscheidt zich van kleinere meer ‘routinematige’ reorganisaties door de grote tijdsdruk en meer schaarste aan middelen en betrouwbare informatie. Juist dan is, vanuit allerlei structurele, politieke en psychologische redenen, de verleiding groot om de reguliere instrumenten en strategieën toe te passen. In dit type crisissituaties werkt deze aanpak echter vaak averechts.
Sioo gaat uit van een meervoudige, integratieve benadering van turnaround management om het leiderschap en handelen in organisaties tijdens reorganisaties en crises te onderbouwen en succesvol te maken. Steeds onderbouwd met wetenschappelijke en praktijkgebaseerde inzichten in organisatie- en veranderkunde, leiderschap en advieskunde.
Deze expertise bieden wij aan in de vorm van een langerlopend opleidingstraject voor de implementatie- en leiderschapsvraagstukken van leidinggevenden, afdelingsmanagers, (midden)managers en interne adviseurs. Daarnaast bieden we een eendaagse spoedcursus voor de strategische vraagstukken, dilemma’s en vragen rond crisisleiderschap van toezichthouders, bestuurders, CEO’s en hun adviseurs. Ten slotte kunnen we deze expertise ook op maat van specifieke (organisatie)vragen inzetten.